הקדשנו הרבה זמן להכנות. התכוננו להמון אורחים שלא איכזבו והגיעו בהמוניהם. הכל היה מאוד מאורגן.
למשל התפילות. בערך שבוע לפני יום כיפור התחלנו ללמוד ולבחור את המנגינות ואת התפילות. דווקא שיעורי לימוד התפילות זכו להענות יותר נמוכה של החבר'ה. אלה שמכירים - לא שיתפו פעולה, כנראה כי זה נראה להם טריויאלי, ואלה שלא מכירים התחלקו לרוב שלא התעניינו ולמיעוט שניסה ללמוד, אך לא כל כך היה לו ממי. השיעורים האלה הציפו את ההבדל שלא כל-כך הרגשנו במשך החודש, וגרם לי לחשוב קצת על נושא התפילה, שלא תפס מקום בכלל בלו"ז המשותף, פרט לתפילה בקבלת שבת.
בנוסף לשיעורים, הייתה קבוצה קטנה יותר שנפגשה עם החזנים ובחרה בדיוק את המנגינות והניגונים - תוך שילוב של פיוטים וסליחות של "עדות המזרח", ולחנים של שירים שכולם מכירים: למשל, לפיוט הראשון של סליחות ליל הכיפורים, "יעלה תחנונו" התאמנו את הלחן של "יש לי סיכוי" של אביתר בנאי. אני חושב שהשיר הזה ממש מתאים לאווירה של יום כיפור, לסיכוי לשינוי, לחזרה בתשובה. (כמובן לא התאפקתי ושלחתי מייל לאביתר וסיפרתי לו על זה, "אל תמנע טוב מבעליו", ואף קיבלתי ממנו תגובה - שהוא שמח לשמוע...), ירושלים של זהב, ו"התשמע קולי" (לא הלחן המוכר, אבל איזה יופי זה להכניס את הלחן של השיר הזה של רחל לתפילה).
לפני יום כיפור הגיעו המון אורחים, בעיקר בוגרים של המדרשה, אך גם הרבה חברים ומשפחה. התארגנו שיהיה לכולם מקום לישון (בעיקר מזרונים בכיתות, קצת מזרונים בקרוונים, קצת שכנים נחמדים ומכנסי אורחים, ואפילו מישהו בנה אוהל בתוך השטח של המדרשה), והקמנו עמדת ארוח עם דף הסבר, סדרנו את בית המדרש - הוספנו שני שליש מחיצה (בפועל כמעט כולם ישבו בנפרד, גם בחלק המעורב), ואכן היה מקום ליותר ממאתיים אנשים.
ההכנות לתפילות השתלמו. האווירה הייתה מדהימה. הפיוטים הספרדיים הלהיבו את כולם, ה"הו הו הו הו הו" של אביתר הרעיד את האווירה. לקראת הסוף, כאמצע תפילת "אבינו מלכנו", פתאום קפץ הפקק, וחושך נפל על בית המדרש. לזה לא התכוננו... אבל דווקא החושך, כמו להבדיל האפקט שלו בפאבים אפלים ובדאנס בארים חשוכים, נתן לאנשים להשתחרר קצת, ואני משוכנע ששמעתי את התפילות בקול רם יותר. על מנת לנסות להשיג קצת אור מהחלון עשרות אנשים הרימו את המחזורים, התקיימה בנו המשנה ממסכת ראש השנה - "כל זמן שהיו ישראל מסתכלין כלפי מעלה, ומשעבדין את לבם לאביהם שבשמים - היו מתגברים"
במקביל ובנוסף לתפילות דאגנו שיהיה גם תוכן "אלטרנטיבי" - הגות וחוויה - כולל מדיטציה, שיעור על רבי נחמן, חשבון נפש, מלחמת יום כיפור, תנועה. את כולם העבירו התלמידים בתוכנית, בוגרים ומורים שלנו. משום מה חשבתי שהחבר'ה שישנו בכיתה יפנו אותה עד עשר, אבל בסוף הבנתי שאני צריך להזיז את השיעורים האלה למשרד או מתחת לעץ... היה מעניין להציץ מהבית כנסת החוצה, ולראות שהכל בסדר - ושעשרות אנשים שומעים שיעור בחוץ.
אחד המדריכים הציע לי להיות החזן בתפילת מנחה של יום כיפור. התפילה הזו היא מאוד קצרה, ונחשבת לפחות מחייבת ביחס לתפילות המרכזיות. הוא אמר שזה יכול להיות סיום יפה וסמלי לחודש שעברתי באלון. אותי זה מאוד הפחיד, לא עברתי שינוי עד כדי כך גדול. אפילו בימי חול או בסתם שבתות אני אף פעם לא חזן. ככל ששקלתי וחשבתי על ההצעה הבנתי שהיא מפחידה אותי יותר, ולמרות שניסיתי במשך החודש "לעשות כל יום משהו שמפחיד אותך", החלטתי שאני בוחר לעצמי משהו מפחיד אחר לאותו יום...
וזהו. הסתיים יום כיפור, הסתיים החודש, לאחר ריקודים שנמשכו קצת יותר מדי ביחס לעובדה שצמנו, הייתה הבדלה, וכיבוד קל, וחזרה לשגרה - קיפול, ארגון, סידור, ניקוי - וחגיגות הפרידה. הייתי גמור. הארגון של יום הכיפור גרם לי להתעפץ קשות בארוע הפרידה. במהלך הסבב בו כל אחד סיפר מה הוא לוקח מהתוכנית, לפני שהוא קיבל סימניה ותיק וחולצה - אמרתי שלמדתי שאפשר להנות מהלימוד, גם מלימוד הגמרא. שהלימוד יכול וצריך להיות חוויה מספקת ומעשירה ומשפיעה. לקחתי עוד המון דברים, אבל היה חשוב לי להדגיש את הצד הלימודי, כי נראה לי שזו הייתה הציפיה המרכזית שלי, והיא התממשה, גם אם לא בדיוק כמו שחשבתי.
וזהו. פרידה מרגשת. אני לא אוהב פרידות אז אני אשים תמונות במקום, אבל כשיהיה לי כוח להבין איך עושים את זה.
חשבתי שכאן יגמר הבלוג, אבל בינתיים אנחנו ממשיכים ללמוד ביחד ב"קהילות", אז המשך יבוא...